Светосавски бал у Бечу, традиција дуга више од 150 година

Светосавски бал у Бечу спада међу најпрестижније и најгламурозније у српској дијаспори. Тако је било и ове године.

Од Српског кадрила до бечког валцера, па све до наших традиционалних игара и назад. У ноћи, која је недалеко од Шенбруна спојила дипломате, уметнике, свештенство, привреднике, али и многе друге истакнуте чланове српске заједнице у Бечу и њихове пријатеље.

„Наша заједница која је овде, држи, заправо, живом ту традицију и млади људи које видимо у организацији је знак да има наде да се очува свих наредних година

У балској сали, више од 700 посетилаца, плесало је и певало до јутра.

„Светосавски бал је јединствен у Аустрији. Наступају и уметници са простора Србије и зато је јако занимљиво за српску популацију у Бечу, али тако и за аустријску", каже ЊКВ принзеца Даница Карађорђевић.

„Постоји неко укрштање у историји и традицији, иако делује да смо далеко, ипак смо блиски народи, који се разумеју, и који су осуђени на то да буду пријатељи и да живе заједно", кажеМаркус Франц, председник десете бечке општине.

Срби су се први пут на балу у Бечу окупили 1846. године. Тада је Милош Обреновић организовао Славенски бал са жељом да окупи виђеније Србе, да се друже, организују и да ојачају матицу. Музику за Славенски бал компоновао је Јохан Штраус Млађи, и то је само један од разлога што је 23. Светосавски бал спонзорисао аустријски мобилни оператер, па су прикупљена средства од улазница прослеђене на Косово и Метохију.

„Остварили смо оно шта смо желели. Сума од купљених карата ишла је у хуманитарне сврхе за тај пројекат и имам задовољство и част да кажем да смо скупили 44 685 евра", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, бораћка и социјална питања Владе Србије.

Још дуго ће се препричавати нијансе, ноте, укуси и мириси, традиција се наставља!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи