Светосавске прославе широм Америке

Светосавске прославе у српској заједници у Америци и Канади су почеле протеклог викенда а биће настављене и у наредна два викенда. У недељу је свечано било широм Чикага и околине, од северне Индијане до Висконсина.

Светосавска прослава у пуној друштвеној сали старе цркве Васкрсења Христова у Чикагу, почела је дефилеом деце уз српске и америчке заставе и настављена певањем химне Боже правде и химне посвећене Светом Сави. Деца су, по први пут, уз рецитације, припремила једну представу посвећену Светом Сави.

„Први пут смо овако нешто урадили, обично се раде рецитације и мало фолклора, а ово је нешто ново. Било је важно да се деца укључе и активирају", каже Дарко Живановић.

Старешину храма Срђана Веселиновића питали смо да ли је тешко припремити програм на српском језику, са децом, која су рођена и расту у Америци.

„Како најбоље знамо и умемо. Ја сам исто рођен у иностранству, мој матерњи језик, да тако кажем је енглески, али овде, са нашима морамо сачувати наш драги и цењени језик, хвала Богу српски", протојереј ставрофор Срђан Веселиновић.

„Радили смо специјално за Дан Светог Саве. Имамо у плану да радимо дечје представе са њима, да им приближимо позориште, јер ће тако вежбати и српски језик", каже Ивана Бојичић.

„Откако сам био мален, око мене су причали српски језик мама и тата, а причао сам и са бабом и дедом", каже Жарко Павловић.

Ова црква је део српске заједнице у Чикагу још од 1905. године. Међу родитељима и учесницима програма има пуно поноса и ентузијазма.

„Хвала Вам за сва Ваша снимања, што представљате покушаје нас у дијаспори да сачувамо језик, традицију и веру", каже Гордана Јовановић.

Никола Крчединац, рођени Панчевац, кореограф је овдашњег фолклорног ансамбла 30 година.

„Ово је мали препород, родитељи више доводе децу, тако да нас је више него пре", каже кореограф Никола Крчединац.

У цркви Христовог Васкрсења на Палмер Скверу у Чикагу планира се обележавање црквене славе и фолклорни фестивал заказан за 16. мај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи