Порука подршке из Виндзора

Бадње Вече у Српском центру који ради при цркви Грачаница у Канадском граду Виндзору било је изванредно организовано. Изведена је дечија представа, наступао је овдашњи хор и унесен је бадњак, а протонамесник Владимир Вранић, осим о значају Божића, говорио је и о актуелној ситуацији у Црној Гори.

"И наша браћа и сестре исто тако у Црној Гори тренутно, ништа мање на Косову и Метохији, иду на позив Господњи. И мислио сам, драга браћо и сестре, да ми одавде треба њима да шаљемо поруку подршке. Али, ево сада, након свега што се дешава и тамо и овде, морам да кажем драга браћо и сестре, да пре бих рекао њима хвала за то што они не распламсавају само веру своју и веру оних који су њима близу географски, него драга браћо и сестре распламсавају и нашу веру овде", рекао је отац Вранић.

"Поносан сам на ово што Срби раде у Виндзору и захваљујући вама ово да види цијели свијет и наши Срби где год да јесу, поготово на нашем Косову и у нашој Црној Гори. Њих поготово посебно поздрављам и желим им сваку срећу и добро и да превлада разум и да идемо сложно напријед, да се не дијелимо", поручио је председник Црквеношколске општине Владимир Прибојан.

Седам стотина људи уживало је у вечери коју је припремило Коло српских сестара.

"Ја сам уживала, имала сам доста помоћи, имали смо доста хране и било је све супер", преноси нам Ћуја Кричкић, председница Кола српских сестара.

Мирјана Кнежевић је рођена у Канади, а са ентузијазмом обавља функцију директора Црквене школе.

"Наша школа иде супер, имамо преко деведесеторо деце, сваки понедељак деца доћу у црквену школу, где од шест до осам сати имају час религије, час српског језика, фолклор и хор. И онда недељом обавезно у цркву на Свету Литургију", каже Мирјана Кнежевић.

"Било је стварно на неком нивоу за наш спрски народ у овим тешким тренуцима, нарочито за браћу у Црној Гори", каже Драгољуб Марчета.

У Музуеју Српског центра до краја јануара постављена је изложба поводом осам стотина година аутокефалности Српске православне цркве.

"Имали смо доста посета ван града, доста посета људи који нису Срби, а на отварању смо имали изузетно велики број људи који нису Срби. Зато је поставка постављена овако. Све је на енглеском и на српском језику и битне су ствари објашњене", каже кустос музеја Јулка Влајкић.

Српска заједница у Виндзору је и овим одлично организованим догађајем показала да је једна од највећих и најважнијих у Северној Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи