"Соко" из Минхена чувар традиције

Дуже од деценије Културно-уметничко друштво "Соко" из Минхена чува српску традицију, културу и писмо. Годишњим концертом сваког децембра испрате успешну годину, па тако и 2019.

Догодине у Призрену је назив годишњег концерта Културно-уметничког друштва Соко из Минхена, на ком је публици представљен рад друштва који постоји од 2007. године. Очување традиције, српске историје и културе су заједнички мотиви свих 50 чланова овог друштва.

Управо то је један од разлога зашто сваке године организују концерт са одређеном тематиком.

Ове године вече је било посвећено српској колевци - Косову и Метохији, а кроз мултимедијални садржај Игре и пјесме са Космета, публика се подсетила о историјском, моралном и емотивном значају јужне српске покрајине за све нас.

„Едукујемо сами себе, припремајући то као тему, наше чланове, у стилу: Мисли глобално, делуј локално, па изнеси на сцену. Та сцена је сјајна прилика сваког удружења да много шире постави теме, да много више покаже, припреми, да обогати на један другачији начин", каже Синиша Гајић, председник КУД Соко, Минхен.

„Трудимо се да сем фолклора, нашу децу образујемо на неки начин. Није то само фолклор и игра, већ да се уз песме зна и одакле је песма, шта се ту пјева и наравно да се одржава ћирилица", каже Радославка Сладоје.

Концерт је одржан уз музичку пратњу Новице Тодића из Осијека, који успешно негује српску традицију и музику и у Хрватској.

„Ми покушавамо у Републици Хрватској да очувамо српски фолклор, српски мелос, музику и песму. Овде, не само Соко негују српску традицију и чувамо наш српски идентитет и требамо остати у томе и тежити да остане на млађим нараштајима", каже Новица Тодић.

Фолклор није само игра, песма, традиција, већ много више-путовања, љубави и пријатељства, за све генерације.

„Љубав пуно значи, и љубав према игри, према песми и наравно, читавом друштву. То је то што нас држи", каже Радославка.

Културно-уметничко друштво Соко својим радом даје велики допринос очувању традиције, али и промоцији српске културе у иностранству. За крај, у духу новогодишњег концерта, поздрављају нас са Догодине у Призрену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи