Србија на вези-регион, РТС Свет, 18.55

Влада Црне Горе недавно је утврдила Предлог Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница Црне Горе, којим је у потпуности прихватила смернице Венецијанске комисије и проследила га Скупштини, на чијем би дневном реду требало да буде 24. децембра. Предлог Закона рађен је неколико година, а изазвао бројна питања чији се одговори "(не) знају" већ вековима, међу којима је суштинско, свеобухватно "Чији је манастир Острог?" Хоће ли се тако нешто морати доказивати? Реприза емисије у уторак, 17. децембра у 13 сати.

Из врха Србије стизале су молбе да се Закон не усвоји. Црна Гора је одговарала да јој "не требају савјети". Најновије вести стижу из Ватикана. Папа Франциско поручује: "Закон неће бити потврђен без сагласности свих верских заједница". Након тога, у року од само пар дана, премијер Црне Горе Душко Марковић борави у посети Ватикану. Због чега је споран Закон који је изазвао реакције у Србији, Црној Гори, и Ватикану, разговараћемо са нашим вечерашњим гостима у студију, адвокатом Мирославом Мињом Николићем и економистом Махмудом Бушатлијом.

За нашу емисију говори и Велибор Џомић, подгорички парох, доктор правних наука, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, са којим је разговарао Мирослав Карлица.

У организацији Српског народног савјета Црне Горе, почетком децембра, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, Свечаном академијом обележено је осам векова самосталности Српске православне цркве, 101 година од Подгоричке скупштине српског народа у Црној Гори и Дана уједињења Црне Горе и Србије. Догађај су пратиле колеге из Српске телевизије Црне Горе.

На недавно одржаној трибини у Српској кући у Подгорици, о положају Срба у Црној Гори, говорио је бивши дипломата некадашње Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић. Чућемо део излагања.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи