Хандке о Новаку и бомбардовању

На Међународној конференцији о НАТО агресији, одржаној крајем марта у Београду, проналазимо слабу тачку и великог европског и светског писца Петра Хандкеа, и отварамо питањем на које он увек одговара из душе.

Да ли сте још увек навијач Новака Ђоковића?

"У Француској постоји познати спортски часопис L'Ekip, коме је он дао интервју, у коме се каже да је пре две године био на крају, готов, а онда се попео на планински врх Свети Виктор у покрајини Прованса, који је сликар Сезан осликао, а онда се Новак попео на тај врх са супругом и пронашао снагу. И ја сам пре 14 година написао приповетку Поуке Светог Виктора, у којој сам писао о мојој сличној кризи, али попевши се на врх Свети Виктор, одмах сам знао како ћу даље. У том смислу је Новак Ђоковић постао мој наследник", каже Хандке.

Како сте Ви тада доживели еуфорију против Новака Ђоковића?

"Мислим да је величанствено да се он поново пронашао, јер у многим спортовима, када се једном изгуби, нема повратка. Мислим да је то добар узор за Србе, не само у тенису, него уопште.2

Осуда НАТО бомбардовања је изостала већ 20 година. Како гледате на то ћутање међународне заједнице?

"Људи данас не виде сопствену кривицу...само кривицу других, своју не виде. Ето, Јошка Фишер, тадашњи министар спољних послова Немачке, држао је многа предавања о рату и тако зарадио много пара, а у ствари је један од највећих мангупа који су икада живели у Немачкој. И бивши премијер Велике Британије Тони Блер, одржао је низ предавања о рату, а све је богатији и богатији...И он никада неће да се појави на пуном Вембли стадиону и каже: jа сам највећу злочинац у Енглеској. То нећемо никад да доживимо, али би то било лепо."

Али он је са Клинтоном и Медлин Олбрајт пуно допринео да СР Југославија буде бомбардована...

"Ја се чудим да они добро спавају, сигурно добро спавају...ми сигурно спавамо лошије од Тони Блера, Клинтона или Јошке Фишера", каже Хандке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи