Ви нисте од овога света

То је назив десете збирке поезије Ђорђа Николића, песника који је пре више од 40 година емигрирао у Америку. Књижевно име стекао је у САД-у, а "Српска глава" је прва његова књига штампана у Србији, 2000. године. Песме пише на српском језику, а преведене су на шпански, италијански, румунски и македонски језик.

"Ви нисте од овога света" је десета књига поезије Ђорђа Николића, песника који више од 40 година живи у Чикагу. У политичку емиграцију кренуо је са отиском отаџбине на срцу. Зато поезију пише ћирилицом, а ову збирку доживљава као ходочасну посланицу земљи из које је поникао.

"Враћам дуг језику и роду, враћам дуг свецима, родитељима и личностима из мог живота који су ме обликовали у оно што јесам", каже Ђорђе Николић.

Атмосфера егзила лебди над целом књигом, као лична и национална судбина. Језик и реч имају веома важно место у песниковом животу - језик као део националног бића, реч - тако брижљиво одабрана.

Песме су родољубиве и религиозне. Духовност наглашена. И сам наслов збирке, цитат из Јеванђеља по Јовану упућује на оне више, праве вредности за које се песник залаже. „Књиге мога оца" је песма која се издваја.

"У њој се говори о емигрантском животу, о песницима који су долазили у Књижевни салон у Чикагу, о редовном колу Српске књижевне задруге, о Српском књижевном гласнику, о питомим шумадијским пејзажима које је Николић спојио са пејзажима језера Мичиген, али ова песма је и велика похвала српској култури - од епске поезије, Његоша и Дучића до живог Бећковића који је походио овај Салон", каже професор Александар Јовановић.

Ђорђе Николић је добитник бројних међународних и националних признања, а 1977. године постао је лауреат Академије америчких песника у Њујорку. „Српска глава" је прва Николићева књига штампана у Србији, 2000. године. На позив свог издавача и Удружења књижевника Србије први пут је посетио домовину 2003, после 33 године изгнанства. Од тада, сваке године је ту.

„Долазим да се поклоним светињама, моштима светих сени и предака, да се поклоним сваком камену, од Опленачког где сам рођен, преко Фрушкогорског и Ловћенског одакле потичем", каже песник.

Та вековна укорењеност у земљи прадедова и тај поглед издалека, по речима критичара, слио се у један стих, једну песму, читаву збирку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару