Попов: дијаспора зауставља неистине о Србима

Срби у Шведској истичу да је водитељ Радија 1 Герт Филкинг, који је Србе назвао проклетим свињама и Брејвицима, суспендован под притиском српске заједнице која у овој земљи броји 200.000. Наглашавају да више није у реду да медији објављују неистине о Србима и да то прође, јер ће на то реаговати српске организације.

Један од покретача ''Фејсбук'' групе "Истина за све" и први човек шведског кошаркашког првака "Стокхолмски орлови" Горан Попов рекао је да су српске организације покренуле процес против Филкинга у шведском правосуђу, а било је и много приватних пријава полицији против тог новинара.

Према његовим речима, одмах послије Филкингове изјаве Срби у Шведској кренули су у дигиталну акцију путем својих ''фејсбук'' страница, међу којима је и ''Истина за све" која окупља око 17.000 људи, и дигла је на ноге све Србе у Шведској.

Након тога редакција шведског Радија 1 била је "бомбардована" мејловима.

Упућене су пријаве против тог радија и Филкинга, због чега је шведски новинар морао да буде суспендован.

Попов је рекао да су Срби у Шведској тражили и од Амбасаде Србије да реагује на Филкингову изјаву, те додао да му је драго што се огласила Амбасада ''која је до сада увијек ћутала на све нападе на Србе у медијима у Шведској'', тако да је и реаговање Амбасаде имало своју тежину.

"Ми смо указали да амбасадор мора да брани интересе и углед Срба у Шведској ако их напада неко путем медија. Али, најважније је да су се шведски Срби дигли на ноге и почели масовно да протестују, писмима и позивима радио станици, и зато је морао да буде суспендован Герт Филкинг", рекао је Попов.

Он је рекао да се након суспензије шведског новинара у шведским новинама и редакцијама јављају ''сателити'' који су увијек писали лоше о Србима и који сада морају да бране Филкинга, али, каже Попов, сада се види ''ко су највећи противници српског народа''.

Попов каже да Срби у Шведској сада организовано делују и њихов број у тој земљи мора да се уважава.

"Покренут је точак који се не може зауставити. Ми смо већ успели да променимо доста у Шведској у посљедњих 18 месеци. Више није у реду да се напише било шта неистинито и да то прође", закључио је Попов.

На ''Фејсбук'' страници "Истина за све", коју су покренули шведски Срби, износе се критике према појединим шведским медијима због увреда нанесених Србима, те наводи да не дозвољавају више ширење мржње и неистина о Србима.

Након што је Филкинг са стокхолмског Радија 1 суспендован јер је уживо у својој емисији Србе назвао Брејвицима, свињама психопатама и ретардима, у његову одбрану стали су истакнути новинари, организације и политичари који подржавају овај говор мржње и чак траже да се Радио 1 извини новинару због суспензије.

Позивајући се на писање шведских медија, поједини београдски медији пишу да шведски истакнути борци против расизма, ксенофобије и нетолеранције отворено бране говор мржње шведског водитеља и допуњују га новим, још отровнијим оптужбама на рачун српског народа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару