Спречити изборни туризам

Неколико дана након расписивања избора у Србији на друштвеним мрежама међу дијаспором се појавила иницијатива која „изражава оштро неслагање са досадашњим начином састављања бирачких одбора у иностранству“. Под паролом „укинимо изборни туризам“ грађани Србије у иностранству предлажу да се чланови изборних комисија на бирачким местима у иностранству бирају у оквиру заједнице наших људи у расејању.

У оквиру објаве друштвене групе под називом „Избори 2012. - Укинимо изборни туризам" између осталог стоји: „Желимо да држава Србија престане да троши новац грађана на непотребно слање страначких чланова и родбина у куповину и туризам. Грађани Србије у иностранству су сасвим способни да изврше дужности чланова изборних комисија. Позивамо надлежна тела да у сарадњи са представништвима државе Србије и грађанима који живе у иностранству уштеде новац пореских обвезника и преусмере га тамо где је потребан. Спремни смо да бесплатно учествујемо у организацији избора и њиховом спровођењу. Молимо власти да не понављају грешку са прошлих избора".

На изборима ‎2008. године гласало се у 38 земаља, на 77 бирачких места. У српским амбасадама широм света било је 1630 страначних представника, а протекли избори у иностранству су Србију коштали преко 1 500 000 евра.

Своје представнике су махом слале тзв. мале партије. На пример, те 2008. године у Сан Франциску су се појавили следећи партијски представници: ЛДП - 2 представника, Мађарска коалиција - 2, Реформистичка странка - 2, Да се село пита - Маријан Ристичевић - 2, Карићева странка - 1, Војвођанска партија - мр Игор Курјачки - 2, Црногорска партија - 2, Савез бачких Буњеваца - 1, Моја Србија - Лечић - 2, Парошки - 2, Ромска партија - Срђан Шајн - 2 представника.

У току истих избора у Бостон је дошло 17 посматрача да "посматра" 80 гласача. Пут, дневнице и 4 ноћења у хотелу, све је било плаћено, истиче су у оквиру странице иницијативе „Укинимо изборни туризам".

У Малме је стигло 24 поматрача за 232 гласача, а у Стокхолм - 26 посматрача за 300 гласача. У Кини је укупно било 46 бирача, а два бирачка одбора чинило је тридесетак људи, у Алжиру где је бирачки одбор радио у саставу од 15 људи, а на списку је било 35 бирача.

Иначе, Закон о избору народних посланика 2008. године је омогућавао да бирачки одбори у иностранству, поред сталног састава, који чине запослени у амбасадама и конзуларним представништвима, могу имати и проширен састав у који улазе представници странака или кандидата који учествују на изборима. Свака странка имала је право да на свако бирачко место у иностранству пошаље члана и његовог заменика.

Закон о изменема и допунама Закона о избору народних посланика из 2011. године проширени састав бирачких одбора у иностранству ставља у надлежност РИК-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару