Потребно више сигурних кућа

Када се насиље догоди, жени је неопходна подршка и помоћ институција. Колико друштво брине о њима, говори и податак да у Београду постоји само једно саветовалиште за брак и породицу и ниједна државна сигурна кућа за жртве.

У Србији постоји укупно девет сигурних кућа за жртве насиља. У Београду, у две куће, живи педесетак жена и деце.

Радио-телевизија Србије води хуманитарну акцију прикупљања средстава за изградњу треће сигурне куће у Београду, која би требало да буде завршена и усељива до краја јесени.

Истовремено, на свим програмима РТС-а, Радио Београда и на интернет порталу, спроводимо медијску кампању за спречавање насиља.

Жене често налазе оправдање за насилно понашање својих мужева. Чак и оне које се осмеле да напусте насилника, неретко му се поново врате, јер верују у обећања да ће се променити.

"Безброј пута сам га напуштала и он ме је проналазио и враћао ме, нормално, и тукао ме је, свашта је ту било. Сваки пут кад би га напустила, он ме је проналазио и враћао ме је", каже једна жртва.

"Месец, месец и по буде све добро, док било какав разлог поново не нађе, љубомора је по среди, да поново буде и психичко и физичко малтретирање", наглашава жена, жртва насилника.

Пре него што коначно изађу из таквог брака, жене у просеку седам пута напуштају мужеве и враћају им се, показује статистика. Готово све оне које су помоћ затражиле у сигурној кући, углавном су биле жртве насиља, због љубоморе својих мужева.

"Кад дођу претучене, пребијене, са свим проблемима које имају, кроз разговор са њима, увек ћете чути причу да је он био патолошки љубоморан, да је прогонио да ту постоје потпуно нереалне љубоморе", каже Весна Станојевић из Саветовалишта за жртве насиља у породици.

Опасне патолошке љубоморе

Станојевићева наглашава да су те патолошке љубоморе врло опасне и да оне често доводе до убистава и самоубистава.

Стереотип да без љубоморе нема праве љубави, демантују животне приче жена из сигурне куће.

Излазак из насиља, међутим, кажу у Саветовалишту за брак и породицу, није једноставан.

Сећање на лепши период заједничког живота, деца, економска зависност од мужа, често и прекид контакта са родбином и пријатељима, чине да оне остају у браку.

"И зато је битно да се разуме и та њихова повезаност и због чега је њој тешко да изађе из тог насиља, да би могли да јој дамо подршку и да би она могла да буде заштићена и сигурна. Има пуно тих контрадикторности, али је битно да разумемо и ту жену и да је не осуђујемо што остаје у том односу", каже Вера Деспотовић-Станаревић из Саветовалишта за брак и породицу ЦСР Београд.

Када се насиље догоди, жени је неопходна подршка и помоћ институција. Колико друштво брине о њима, говори и податак да у Београду постоји само једно саветовалиште за брак и породицу и ниједна државна сигурна кућа за жртве.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије