Генерација 2014: Школовање у иностранству

Зашто се још увек мали број судената опредељује за усавршавање на другим универзитетским установама, на које баријере наилазе и како решавају своје проблеме.

Мобилност студената је један од основа модерног система образовања.

Занимало нас је зашто се студенти ретко пријављују за међународне пројекте усавршавања, размене и стручне праксе и које све могућности заинтересованим академцима пружа "Центар за развој каријере", на коју врсту помоћи студенти могу да рачунају.

Иако су сви Универзитети у Србији потписници више међународних уговора који омогућавају размену студената и обављање стучних пракси у иностранству, статистика говори да се мали број академаца опредељује за наставак студија ван граница наше земље. "Генерација 2014." проверава зашто је тако

„Мислим да је највећи проблем и оно што на неки начин кочи студенте да се одваже и да се пријаве за неки од пројеката усавршавања и стипендија, то што најпре мисле да тих стипендија нема, а и ако их има- верују да је то намењено само за студенте који имају све десетке у индексу, што апсолутно није тачно. "Центар за развој каријере" се интензивно, током целе године, труди да информације стигну на праву адресу, да сви студенти и дипломци буду информисани на време, каже Милица Миленковић из "Центра за развој каријере", Универзитета у Крагујевцу.

До 2006. године око 150 хиљада студената, односно један одсто укупне студентске популације у Европи, учествовало је у пројекту "Ерасмус", једном од највећих пројеката тог типа на Старом континенту.

Проверавали смо каква су искуства наших студената који су користили могућност да своја знања усаврше у иностранству.

„Ја сам добила стипендију „Уград програма", за годину дана студирања на америчком универзитету. За мене је то било животно искуство и сада знам да је то искуство исто као и студирање у иностранству", објашњава Тијана Димовић, студенткиња Економског факултета у Крагујевцу.

„Током два месеца у Немачкој, на "Гете институту" у Берлину, на ком сам усавршавала немачки језик, указала ми се прилика коју сам желела да искористим- да одрадим и стручну праксу на једној од најпрестижнијих клиника, Универзитетској клиници „Шарите", која је изузетно квалитетна. То ми је јако помогло, и професионално и да научим медицински енглески језик као и да створим контакте", каже Невена Гајевић са Медицинског факултета у Крагујевцу.

Осим формалног образовања, све већи број послодаваца од запослених очекује додатна знања и вештине, па се од будућих дипломаца очекује стално усавршавања и након заснованог радног односа.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије