Читај ми!

„Генерација 2013“ - oстати или отићи?

Поражавајући је податак да око 30.000 људи годишње напусти Србију, али је још већи пораз колико је мало потребно некима од њих да би остали у домовини. Зашто одлазе, а шта је потребно да би остали, објашњавали су будући бруцоши Девете Београдске гимназије.

Проблемима младих образованих људи „Генерација 2013" се бави нешто мање од два месеца.

Незапосленост, беспарица, неадекватан образовни систем, премало практичног знања, превише теорије, скупе студије.

Све су то ствари које муче данашње студенте. То су и само неки од разлога зашто велики број њих када узме диплому у руке - узме и кофер и карту у једном смеру.

„Да бих остао овде било би потребно да на свом радном месту имам такву плату да могу да исплатим све рачуне, да прехраним породицу и да ми остане још нешто што ћу сачувати. То је једина ствар која је потребна да бих ја овде остао", каже један матурант Девете београдске гимназије.

Слично мисли и његов школски друг, за кога је питање „чему факултетска диплома" уколико у Србији нема посла за младе људе.

„Мислим да свој потенцијал могу много више да искористим у некој другој држави него у Србији", објашњава будући бруцош.

Психолог Ивана Лукић каже да велики број младих не види себе на радним местима у српским предузећима, после завршених студија.

„Доста младих размишља о томе да оде одавде. Они сматрају да овде ствари не функционишу онако како би требало, зато себе и не виде као некога ко би требало ту да остане и да нешто мења", каже Лукић.

Млади кажу да немају поверења у државу и да готово не постоје гаранције, да ће по завршетку студија успети да се запосле.

„Могу да одем било где и да ме тамо више цене и поштују него овде. Овде врло лако, са завршеним факултетом, могу да 'завршим' у неком лошем предузећу", категорична је једна београдска матуранткиња.

Боља школа, бољи факултет

Недавно спроведена анкета међу ученицима средњих школа у Србији, показује да млади имају много замерки на постојећи образовни систем.

Највише им смета „формалан и незаинтересован став наставника, чији се часови своде на читање из књига, диктирање, преписивање и који приликом пропитивања инсистирају на простом понављању наученог". Они мисле да би њихово школовање требало да има много више везе са реалним животом.

Апсолвент Правног факултета у Крагујевцу Драгана Перовић наглашава да је средња школа веома битна, и основно образовање је важно и да се од првог дана школовања поставља темељ за касније.

„Наше образовање никако не иде у корак са европским стандардима и свакако је једна од већих кочница инертност наставника. Можда млади кадрови који се сада запошљавају покажу мало више иницијативе да то промене, али до корените промене може да дође једино коренитом променом законодавства о образовању и личним залагањем сваког појединца, како би промена од слова на папиру доспела у сваку учионицу", истиче Драгана.

Наредне недеље „Генерација 2013" истражује како се апсолвенти припремају за дипломске и завршне испите, хоће ли у планираним роковима завршити факултете, да ли ће и где путовати на „апсолвентске екскурзије".

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару