Читај ми!

„Генерација 2013“ – државни или приватни факултет?

Ове недеље студенти су се, у оквиру мултимедијалног пројекта Јутарњег програма РТС-а „Генерација 2013“, дружили са матурантима Девете и Четрнаесте београдске гимназије. Разговарали су о припремама за студије, о проблемима који су пред будућим бруцошима, али и о томе како одабрати прави факултет.

Државни или приватни факултет? Дилема је за родитеље али и будуће студенте. Каква су исуства оних који су већ донели одлуку?

Студенте београдских гимназија највише је занимало која је предност државних у односу на приватне факултете и обратно, да ли се и како изводи пракса на државним факултетима и какву пролазност имају дипломе приватних.

Апсолвент Економског факултета у Београду Милена Димитријевић каже да је државни факултет уписала јер је уверена да је образовање које је стекла боље и квалитетније од оног на приватним факултетима. „Водила сам се тиме да ми, на државним факултетима добијамо квалитет, да добијамо ширину, јер нас уче да размишљамо", сматра Милена.

Марко Негован који је апсолвент на једном од приватних факултета, каже да је није добро полазиште делити факултете на државне или приватне. „Изабрао сам свој факултет због програма који нуди. Због тога мислим да је предност на приватним факултетима то што има много више праксе. Добио сам много више него што сам очекивао. Схватио сам да онај који жели да се труди, он добије и прилику да се покаже", каже Марко.

Матуранте, будуће бруцоше, занимало је каква је ситуација на државним факултетима у области практичне наставе, која се, према њиховом мишљењу, све више вреднује приликом запошљавања.

Милена Димитријевић констатује да је на неким државним високошколским установама, на жалост, таква да студенти стечено знање, по стицању дипломе, не могу да примене. „Од свог факултета сам очекивала мало више у односу на оно што сам добила. Очекивала сам да ћемо учити и радити више у пракси и бавити се конкретним стварима, а не само теоријом. Ипак, сматрам да је диплома државног факултета економије вреднија од оне стечене на приватним факултетима", закључује Милена.

Марко Негован додаје да је знање најважније. „Својим знањем излазите на тржиште, а не само дипломом."

Током разговора са београдским матурантима, чуле су се и оцене да већу пролазност имају дипломе државних факултета. Један од будућих бруцоша закључује да на дипломе приватних факултета послодавци не гледају са симпатијама.

Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање каже да су послодавцима све чешће важнија практична знања.

„Искуство нам говори да послодавци пре свега гледају практична знања и вештине код кандидата и колико брзо кандидати могу да донесу профит компанији, без обзира на то који су факултет завршили", објашњава Ђукић.

На крају, одлуку ипак доноси послодавац. У пракси се показало да без обзира на врсту дипломе, упорност и залагање имају предност.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару