Читај ми!

Завршено снимање документарног филма о Српском народном савезу

Управо је завршено снимање документарног филма Спрпском народном савезу (Serb National Foundation (SNF)), о једној од најстаријих српских организација у САД.

Филм се ради у продукцији Optimistic filma, редитељ је др Жељко Мирковић, а сценарио потписују Милош Растовић и др Жељко Мирковић.

Документарни филм доноси причу о стварању СНФ-а на иницијативу Саве Хајдина, Михајла Пупина И Николе Тесле, као и значају ове организације за српски народ у САД у својих 120 година трајања. Филм је сниман у градовима у Питсбургу, Кливленду, Вашингтону и другим местима у САД, а у њему учествује преко 20 различитих актера који су својим радом повезани на СНФ-ом.

„Српски народни савез је веома узбуђен због снимања филма о историји Српског народног савеза. Жељко Мирковић, награђивани филмски редитељ, снима овај филм. Сада можемо поделити ову вест са нашим српским заједницама и генерацијама које су важне за промоцију, заштиту и чување српског наслеђа", каже Дане А. Медић, председник Српског народног савеза.

„Српски народни савез је једна од највећих и најстаријих српских добротворних друштава на америчком континенту (1901). Основан је са намером да испуни два циља: да осигура финансијску заштиту српским исељеницима и очува српску културу и традицију. Током дуге историје Српски народни савез је финансијски помагао своје чланове, матицу, ученике и студенте у средњим школама и универзитетима, српске православне цркве и дечије црквене кампове, културне, спортске и друштвене манифестације које имају за циљ очување и неговање српске културе и традиције. Овај филм ће осветлити историју ове важне организације за очување наше културе са намером да је пренесимо новим генерацијама", каже Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза.

Др Жељко Мирковић, редитељ филма наглашава да је овај филм веома важан не само за српски народ у САД, већ и за све Србе где год да се налазе и да говори о снази јединства једног народа окупљеног око традиције и вере кроз разна времена кроз које смо пролазити токо историје у претходних 120 година.

Премијера филма се очекује у марту 2023. у Питсбургу, у САД, а након тога у Београду, у Србији. Након тога филм креће у дистрибуцију широм САД и Србије.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи