Клуб Тропикана – Machito

Мачито, Франциско Раул Гутијерез Гриљо, (1909 – 1984) је био латино џез музичар који је стварао афро-кубански џез, сubop и салса музику. Био је револуционарни кубански музичар и вођа бенда познат по својој кључној улози у популаризацији латино џеза. Основао је афро-кубански оркестар „Мачито и његови афро-кубанци“ 1940-их, који је спојио афро-кубанске ритмове са џезом, помажући да се поставе темељи за оно што ће постати латино џез жанр.

Мачитова музика је садржала сложене аранжмане који су истакли традиционалне кубанске ритмове, као што су сон, мамбо и румба, уз интеграцију џез импровизације и акорада. Мачитов оркестар укључивао је талентоване музичаре попут Мариа Баузе, (који је био и музички директор оркестра), који су снимили бројне снимке од 1940-их до 1980-их, многе  са Мачитовом сестром, певачицом Грасијелом. Мачито је 1975. прешао у мањи формат ансамбла, обилазећи свет, са својим ансамблом и музиком. За свој допринос музици добио је награду „Греми 1983“. године.

Његове композиције  "Congo Mulence" и "Танга" постале су заувек део латино џез репертоара. Мачитова сарадња са уметницима као што је Дизи Гилеспи помогла је да се даље популаризује фузија џеза и латино стилова, а његова музика утицала је на каријере многих музичара који су годинама свирали  Афро-кубанску музику, као и на оне које је привукао латино џез након што су га чули. Џорџ Ширинг, Дизи Гилеспи, Чарли Паркер, Кеб Келовеј и Стен Кентон приписали су Мачиту утицај на своје музичке каријере.  Једна раскрсница у источном Харлему у Њујорку названа је "Machito Square" у његову част.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи