Снага фузије – Marcus Miller

Вилијам Хенри Маркус Милер млађи (1959) је амерички музичар, текстописац и продуцент плоча. Радио је са трубачем Мајлсом Дејвисом, пијанистом Хербијем Хенкоком, певачем Лутером Вандросом и саксофонистима Вејном Шортером и Дејвидом Санборном, између осталих. Био је главни аутор и продуцент на три Дејвисова албума: “Tutu” (1986), “Music from Siesta” (1987) и “Amandla” (1989). Његова сарадња са Вандросом била је посебно блиска - копродуцирао је и био аранжер за већину Вандросових албума, а он и Вандрос су заједно писали многе Вандросове песме.

Милер је почео у Њујорку, свирао је бас и писао музику за џез флаутисту Бобија Хамфрија и клавијатуристу Лонија Листона Смита. Милерови најранији утицаји укључују Џејмса Џемерсона и Ларија Грејема.  Провео је  петнаестак година наступајући као студијски музичар.

За то време је такође често аранжирао и продуцирао. Био је члан састава “Saturday Night Live band” између 1979. и 1981. године. Написао је "Jump To It" Арете Френклин заједно са Лутером Вандросом.

Свирао је бас гитару на преко 500 снимака, појављујући се на албумима уметника као што су Мајкл Џексон, Бијонсе, Херби Хенкок, Мараја Кери, Ерик Клептон, “The Crusaders”, Вејн Шортер, МекКој Тајнер, Френк Синатра, Џорџ Бенсон, Др Џон, Арета Френклин, Елтон Џон, Џо Волш, Жан-Мишел Жар, Гровер Вашингтон, Доналд Фејген, Бил Витерс, Бернард Рајт, Казуми Ватанабе, Чака Кан, Добио је награду "Most Valuable Player“ (коју је доделио NARAS за признање студијских музичара) три године заредом, а затим је добио статус „player emeritus" и повукао се из наредних квалификација.

Средином 1980-их Милер је започео соло каријеру као фанк/Р&Б певач, са албумима “Suddenly” и “Marcus Miller”. Био је главни текстописац, продуцент и инструменталиста на овим албумима. Од тада је издао још десет соло албума, иако је само повремено певао на овим наредним албумима. Након тога био je музички директор и басиста хаус бенда (у "Sunday Night Band") током две сезоне ноћнog ТВ шоуа „Sunday Night “ (познате и као Ноћна музика) на НБЦ-у, коју је водио Дejвид Санборн и Jools Holland.

Сарађивао је са Ериком Клептоном,  Џоом Семплом,  Дејвидом Санборном и  Стивом Гедом  у   супергрупи „Legends“, а потом у другој супергрупи SMV, са колегама басистима Стенлијем Кларком и Виктором Вутеном, за светску турнеју која је трајала 18 месеци.

Милер је успоставио паралелну каријеру као композитор филмских партитура. Написао је бројне партитуре за филмове. Послушајте избор музике из његове богате и полодоносне каријере.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи