Биг биг бенд – Thad Jones/Mel Lewis Big Band

Тед Џоунс је професионално свирао два инструмента, трубу и корнет. Један је од тројице чувене браће Џоунс - старији брат Хенк Џоунс, био је џез пијаниста, а млађи брат Елвин Џоунс, џез бубњар. Тед Џоунс је започео каријеру уз свог брата Хенка, касније са Чарлсом Мингусом, а у периоду од 1954. до 1963. године био је члан „Каунт Бејзи биг бенда“, за који је и компоновао и аранжирао.

Мел Луис је свирао бубњеве у биг бендовима од своје 15. године, прво са Бојдом Реберном, затим Алвином Рејем, Стен Кентоном, Теријем Гибсом и Џералдом Вилсоном. 1961. године био је на турнеји по тадашњем Совјетском Савезу са ветеранским вођом биг бенда Бенијем Гудманом. Након што се Луис преселио у Њујорк, упознао је Теда  и основао „Тед Џоунс/Мел Луис оркестар“ крајем 1965. године. Биг бенд је наступао дванаест година у својој оригиналној инкарнацији, све до изненадног пресељења Теда Џоунса у Копенхаген, након чега је бенд постао „Џез оркестар Мела Луиса”. Од Луисове смрти 1990. године познат је као „Вангард џез оркестар”. Већ пет деценија сваког понедељка увече наступа у „Village Vanguard” џез клубу у Њујорку, као „home band”. Бенд је освојио „Греми” награде за албум „Live in Munich” 1978. године и за албум „Monday Night Live at the Village Vanguard” 2009. године.

„Тед Џоунс/Мел Луис оркестар“  најутицајнији је биг бенд после свинг ере. Луис је у структуру великог бенда унео слободнији стил свирања бубњева у малим групама. а његово свирање на чинелама постало је заштитни знак оркестра. Са друге стране Џоунсови аранжмани као наставак Бејзијеве музике, на тврђи и новивији начин, су касније утицали на композиторе биг бенд музике, као што су Марија Шнајдер, Боб Брукмајер, Џим Мекнили и Боб Минцер. „Тед Џоунс/Мел Луис оркестар“ је био необичан бенд који је стварао нове стилове, и остао је јединствен током расно напетих периода,  успевши у ери у којој су  биг бендови изгубили популарност доласком нових жанрова.

Чланови бенда су били Бил Бери, Били Харпер, Боб Брукмајер, Дени Стајлс, Еди Денијелс, Џорџ Мраз, Хенк Џонс, Џером Ричардсон, Џери Доџион, Џими Кнепер, Џо Фарел, Џон Федис, Марвин Стем, Пепер Адамс, Квентин Џексон, Ричард Дејвис, Ричард Вилијамс, Роланд Хана и Снуки Јанг.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи