Читај ми!

Са филмске траке – Птица

„Птица“ је амерички биографски музички драмски филм из 1988. о џез саксофонисти Чарлију „Бирд“ Паркеру, који је режирао и продуцирао Клинт Иствуд, а у коме Паркера игра глумац Форест Витакер. Филм се креће напред-назад кроз Паркерову биографију, спајајући тренутке како би осветлио његов приватни и музички живот. Упркос млаком комерцијалном наступу, филм је био добро примљен од стране критике, уз посебне похвале према Витакеровој изведби, за кога је филм постао одскочна даска каријере. Освојио је награду за најбољег глумца на Филмском фестивалу у Кану 1988. и био је номинован за најбољег глумца – играна драма на 46. додели Златног глобуса, док је Иствуд освојио награду за најбољу режију.

Интересантно је да су руководиоци студија „Колумбија“ желели су да ангажују музичаре да поново сниме сву Паркерову музику, углавном зато што су оригинални снимци били у моно техници и нису били прихватљивог квалитета звука да прате савремени филм.

Иствуд је имао неке снимке Паркера које је направила Паркерова жена Чен, из којих су „извучена“  Паркерова сола, а  Реј Браун, Волтер Дејвис, Рон Картер, Бери Харис, Пит Џоли и Ред Родни,  ангажовани су да снимају пратеће нумере на савременој опреми. Дизи Гилеспи, који је свирао некада са Паркером, био је на турнеји у време снимања, па је трубач Џон Федис ангажован да сними трубачке деонице.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи