Музеј звука – Албум „Зодијак” ансамбла Фламанска капела

У питању је концептуални албум из 2003. године, на којем се налазе вокалне и инструменталне композиције различитих аутора из епоха Ars nova и Ars subtilior, у највећој мери сачуване у архивама белгијског града Гента.

Пратећи модел илуминираног рукописа „Молитвеник војводе од Берија”, једне од најпознатијих средњовековних књига, чланови ансамбла Фламанска капела осмислили су албум на којем ће се наћи композиције у којима се помињу поједини месеци или описују активности везане за одређена годишња доба. Попут рукописа који су „Браћа из Лимбурга” богато илуминирала, са призорима из свакодневног живота најразличитијих друштвених класа, на овом албуму представљен је широк спектар музичких форми у којима су описана различита осећања и утицај природе на духовни живот средњовековних људи.
Активности у различитим месецима године и сталне промене које их прате, на овом албуму повезане су са прехришћанском традицијом зодијака, у којој година почиње у пролеће, те албум отварају композиције Гијома де Машоа и Матјуа из Гента у којима је дочаран месец мај. Потом следе остварења Јоханеса Чиконије, Томаса Фабрија, Солажа, Јоханеса де Хаспреа, Адама де ла Ала, Бода Коридјеа, Пјера де Молина и анонимних аутора, написана a cappella, за глас са пратњом или чисто инструменталне саставе, у којима ови средњовековни мајстори пружају и данас разумљив приказ људских осећања, жала за прошлошћу и борбе са садашњошћу.

У питању је музика настала претежно током 14. века, у стилу чији је најистакнутији представник био Гијом де Машо, као и током завршне, маниристичке фазе ове епохе, која је због изузетног рафинмана и комплексних вокалних деоница прозвана Ars subtilior.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи