Џез

Репродукујемо концерт трија пољске пијанисткиње Јоане Дуде, који је одржан 19. фебруара 2021. године у Студију С3 Пољског радија.

Пољска пијанисткиња и композиторка Јоана Дуда у свом стваралаштву комбинује џез, класичну и експерименталну музику, а бави се активно и примењеном музиком, односно учествује у пројектима у домену савремене визуелне уметности и перформанса. Оваква уметничка разноврсност и ширина погледа очитавају и се и у њеној џез каријери, где је до сада наступала и снимала албуме као соло извођачица, односно у трио формату.

Њен трио, с којим је наступила у Студију С3 Пољског радија, настао је 2017. године и од тада стекао значајну репутацију, наступајући у елитним џез клубовима као што су Ronnie Scott’s у Лондону, Dizzy’s Jazz Club у Њујорку, Porgy & Bess у Бечу, и многи други. Приступ Јоане Дуде је разнолик, како на свирачком, тако и композиторском плану. Она полази од једноставне, традиционалне форме пијаниситичког џез трија, те је кроз различите композиције – али и унутар самих нумера – надограђује у смеру савременог џеза и дискретнијих авангардних момената. Стилска разноврсност ове пољске џезерке се не манифестује кроз радикалне супротстављености старог и новог, већ кроз пажљиву интеграцију и надоградњу, творећи мост између онога што је препознатљиво и блиско било ком џез слушаоцу и нових естетских и емоционалних доживљаја унутар џез идиома.

Аутор Никола Марковић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи