Читај ми!

Нова дискографија

Албум Чешке филхармоније и диригента Семјона Бичкова, на којем се налази циклус „Моја домовина” Беджиха Сметане, објавила је у априлу издавачка кућа Пентатон.

Чешка филхармонија и њен шеф диригент овај албум реализовали су поводом обележавања два века од Сметаниног рођења, а такође и почетка „Године чешке музике” која се прославља сваке десете године још до 1924, односно од Сметаниног 100. рођендана.

Овај оркестар познат је по богатој традицији извођења дела пре свега чешких композитора, али и других европских, углавном романтичарских стваралаца. До сада је, уз суделовање бројних диригената, Чешка филхармонија реализовала више од двадесет снимак циклуса Моја домовина Беджиха Сметане. Један од најпопуларнијих датира из 1990. године, када је Рафаел Кубелик дириговао овим ансамблом, а био је то и његов повратнички наступ у родној Чешкој, након што ју је напустио неколико деценија раније.

Моја домовина, циклус од шест симфонијских поема, симбол турбулентне политичке историје Чешке Републике и имао је значајну улогу у развоју чешке националности. Поред тога, за диригента Бичкова, Руса који је емигрирао у Сједињене Америчке Државе и који већ неколико деценија живи у Француској, питање домовине је врло комплексно – оно подразумева однос према лепшим странама наслеђа, али и прихватање мрачних странице историје своје земље.

Семјон Бичков се на челу Чешке филхармоније налази од 2018. године, а заједно су до сада снимили Прву, Другу, Четврту и Пету симфонију Густава Малера, а у плану су издања са преосталим симфонијама овог аустријског композитора, које ће такође објавити издавачка кућа Пентатон. До краја године, требало би да реализују и снимке са симфонијама Антоњина Дворжака.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи