Читај ми!

Оперска сезона Еурорадија 2023–2024

Волфганг Амадеус Моцарт: Тако чине све

Репродукујемо снимак опере „Тако чине све” Волфганга Амадеуса Моцарта који је забележен 22. јуна у Бечкој државној опери када је ансамблом дириговао Филип Јордан. Ово Моцартово ремек-дело је премијерно изведено у јануару 1790. године у Бургтеатру у Бечу. Главне улоге тумаче: Федерика Ломбарди као Фјордилиђи, Емили Д’Анђело као Дорабела, Петер Келнер као Гуљелмо, Филипе Ману као Ферандо, Кејт Линдзи као Деспина и Кристофер Молтман као Дон Алфонсо.

Либрето је написао Лоренцо да Понте и он третира на први поглед једноставан заплет – два пријатеља, Ферандо и Гуљелмо, прихватају опкладу филозофа Дон Алфонса који тврди да њихове веренице, Фјордилиђи и Дорабела, неће остати верне ако буду среле занимљивије удвараче. Због тога се они прерушавају у албанске официре који покушавају да освоје девојке тако да, према опклади, сваки заведе вереницу оног другог.

Спој Моцартове музике и Да Понтеовог либрета представља апотеозу жанра буфо опере. Тако чине све или Così fan tutte је и поред свог веселог, комичног карактера у ствари бритка, чак и опора сатира друштвених односа и обичаја. У овој опери озбиљни и племенити женски ликови излазе изван патријархалног оквира верне и трпељиве јунакиње. Њихово ослобађање од задатих очекивања указује и на комплексан однос између романтичне љубави и физичке страсти, претходећи тако, грађанској тематици уметности XIX века. Ипак, за разлику од романтизма где ће конфликт између очекивања и жеље најчешће резултирати трагичним исходом, у опери Тако чине све крај доноси прихватање несталне и динамичне природе људских односа и емоција.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи