Читај ми!

Имагинарна едиција

Берта Фон Сутнер: Општи мир – из женске перспективе (1)

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 16. до петка, 20. септембра, можете пратити циклус текстова са антиратном тематиком које су одабрали и превели Адриана Захаријевић и Предраг Крстић. Како су о овој теми размишљали Лав Толстој, Марк Твен, Алберт Ајнштајн, Ема Голдман, Бертранд Расел, Берта фон Сутнер… имаћете прилике да чујете на таласима нашег програма.

Реч је о избору антиратних текстова који су написани између 1899. и 1944. године. У том периоду смо имали два светска рата и бројне мање, али не мање бруталне ратове. Али ту су нашле место и мировне конференције и настојања да се оснују међународне организације које би радиле на спречавању рата. Ово последње се одиграва у изнудици, из увида да је продужетак овог или оног рата неизводљив, из прорачуна да је његова обустава исплативија од наставка, али макар делом и из вере или уверења да је другачији свет могућ, из макар нејасне визије људског друштва утемељеног на миру а не на сукобу, на сарадњи а не на равнотежи снага и страха. И ту су, најзад, нашли место гласови, разнородни и по жанру и по накани, и по прилици и по интонацији, гласови мање или више гласовитих жена и мушкараца, писаца, научника, мислилаца, активиста, који су имали храбрости и вештине да их подигну против рата. Окупља их, и у овом темату и иначе, можда једино то – темељно супротстављање злу ратовања – те потреба да о томе прозборе, да инвестирају свој таленат у списе који сведоче таквом ставу и истовремено наговарају на њега.

Берта фон Сутнер, чији ћемо текст „Општи мир из женске перспективе” емитовати у уторак, 17. и среду, 18. септембра на Трећем програму, остаће упамћена по свом непоколебљивом залагању за мир у свету. Она је 1889. написала књигу Die Waffen nieder! Роман је био својеврсни бестселер: доживео је тридесет седам издања у Немачкој, преведен је на шеснаест језика, међу којима је и српски превод, Доле оружје из 1900. године, из пера Катарине Миловук, оснивачице Женског друштва и прве управитељке Више женске школе.

Текст чита Гордана Гачић.
Уредница Оливера Нушић.

 

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи