Уметност интерпретације – Табеа Цимерман

Ова уметница, која за себе истиче да је „музичарка, која случајно свира виолу”, једна је од најпознатијих солисткиња нашег доба.

Добитница је бројних награда и признања, а само у последњих неколико година освојила је међународну музичку награду Ернст фон Сименс 2020, била је резиденцијални уметник Краљевског Консертхебау оркестра у сезони 2019/2020 и Берлинске филхармоније 2022. године. Позната је по свом неуморном ентузијазму којим жели публици да пренесе своју љубав према музици, по изузетно харизматичној личности, као и беспрекорним интерпретацијама. Публику и музичку критику освојила је својом лепом и истовремено тамном бојом виоле, као и импресивном свирачком техником. Рођена 1966. године, Табеа Цимерман је студије завршила на Конзерваторијуму у Фрајбургу и потом на угледном салцбуршком Моцартеуму. Године 1982, победила је на такмичењу виолиста у Женеви, наредне године у Паризу на такмичењу „Морис Вју” и потом у Будимпешти.

Током вишедеценијске каријере, наступала је са водећим светским оркестрима и диригентима на концертним сценама широм света. Њен репертоар обухвата претежно композиције настале у 20. и 21. веку, а бројни аутори су јој посветили своја дела. Међу њима се издвајају Ђерђ Лигети, који је за њу написао Сонату за виолу, те композитори као што су Хајнц Холигер, Волфганг Рим, Бруно Мантовани, Сели Бимиш, Ено Попе и други.

Табеа Цимерман је изузетно посвећени камерни музичар. Сарађивала је са бројним инструменталистима међу којима су и Гидон Кремер, Ларс Фогт, Стивен Исерлис, да поменемо само неке, а 2004. године основала је квартет Арканто у којем је наступала са Антје Вајтхас, Данијелом Сепецом и Жан-Гијеном Керасом.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи