Читај ми!

Век хармонике – Еуфонија 2024

Чућете снимак са концерта који је под називом „Мит о птици“ одржан 19. маја у оквиру 9. Интернационалног фестивала хармонике и камерне музике "Еуфонија" у Новом Саду. Истоимену композицију, "Мит о птици" Милице Илић и Светозара Нешића изводе наратор Марко Савковић, хармоникаши Лука Лопичић и Момир Новаковић, виолинисткиња Александра Крчмар и контрабасиста Федор Рушкуц. Редитељ је Никола Кончаревић.

Ове године на Фестивалу Еуфонија премијерно је изведено дело "Мит о птици" двоје српских аутора – Милице Илић и Светозара Нешића. Композиције су инспирисане стиховима истоимене поеме Мирослава Мике Антића, а писане су за наратора, две хармонике, виолину и контрабас.

Будући да је тема "Мит о птици" била изабрана пре компоновања, према речима Милице Илић, било је занимљиво како су се она и Нешић спонтано повезали, иако до сада нису сарађивали, као и чињеница да су успели да два стилски одвојена комада уобличе у јединсветно дело које има логичан след.

Фестивал Еуфонија окупља младе талентоване акордеонисте и педагоге, и значајно доприноси афирмацији наших уметника на међународној сцени, будући да организатори остварују успешне сарадње са иностраним фестивалима сличног профила. Њихово деловање значајно је и због мотивисања домаћих аутора да пишу солистичка и камерна дела за саставе са хармоником. Та сарадња је формализована 2015. године кроз пројекат Нова српска музика за хармонику, којим се подстиче развој уметничке литературе за овај инструмент. Управо захваљујући поменутом пројекту претходних година на Фестивалу Еуфонија представљена су бројна дела младих композитора писана за соло хармонику и различите ансамбле са хармоником.

 

Уредница емисије: Марија Вуковић

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару