Музеј звука – Музика са албума „Траговима Румија”

Пратићете музичке обраде стихова овог персијског песника које је 2022. године објавила дискографска кућа Глоса.

Мевлана Џелалудин био је персијски исламски филозоф, теолог, дервиш, правник из 13. века и један од највећих песника исламског света. Рођен 1207. године у угледној продици у Балху, у данашњем Авганистану, као дечак се са породицом преселио у Конију у источној Анадолији, која се у то време називала Рум и по којој ће и добити надимак. Током живота, Руми се сусрео са неколико великих мислилаца тог доба, који су променили његов поглед на свет – први од њих био је Ибн Араби, филозоф пореклом из Мурсије, који га је упутио у суфизам, мистичан облик ислама. Други, трансформативни сусрет одиграо се 1244. године када се Руми срео са Шемседином Табризијем, лутајућим дервишем који је утицао да овај научник и филозоф постане песник и мистик. Луцидност и спонтаност, једноставност и префињеност Табризијеве мисли, учиниле су да постане Румијев духовни учитељ и дугогодишња инспирација.

Иза Румија је остало преко 100000 стихова у којима је описивао лудило љубави, осликавао најдубље нијансе људске душе, речима које имају вишеструка значења и са неуобичајеним осећајем за ритам. Иако је навећи део његове поезије написан на персијском језику, током боравака у Дамаску и Багдаду, писао је и стихове на арапском, који до сада нису били музички обрађени.

Руми је веровао у способност музике, поезије и плеса да се достигне Бог. Чланови ансамбла Константинопољ под руководством иранског музичара Кије Табасијана и певачица из Туниса, Галија Бенали су, на албуму под називом „Траговима Румија” музички обојили ове стихове, користећи традиционалне форме и инструменте као што су канун, кеменче, уд и гајчак.


Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи