Музика света

Гари Стратсоус: Песме ноћи – Традиционална флаута индијанске заједнице

Представићемо албум „Песме ноћи – Традиционална флаута индијанске заједнице” Гарија Стратсоуса, који је у марту 2018. године објавила британска дискографска кућа АРК Мјузик.

Оригиналне композиције мултиинструменталисте Гарија Стратсоуса, засноване су на традиционалној музици староседелаца Северне Америке. Соло нумере, или уз пратњу удараљки, изведене су на подврстама индијанских флаута које свирају припадници племена Дакота, Хопи и Навахо, која је, овај иначе школовани џез флаутиста, проучавао, па чак једно време и живео са њима. У својим песмама, а по узору на традиционалне, Стратсоус музичким језиком изражава радост, тугу, љубав и веру.

Из биографије Гарија Стратсоуса издвајамо да је током своје каријере, дуге више од три деценије, стварао оригиналну музику инспирисану не само традицијом индијанске заједнице, већ и Јапана и Кореје, а писао је и музику за бројне филмове, пре свега документарне, као што су: Живи храм, Пустињска сањарења или Експедиција Луиса и Кларка – циклус документарних филмова посвећених овим истраживачима.

Уредница емисије Марија Вуковић


Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару