Читај ми!

Имагинарна едиција

Кристофер Финск: Прелажење прага – о „Књижевности и праву на смрт” (2)

У емисији Имагинарна едиција, од среде, 28. до петка, 30. августа, можете пратити текст Кристоферa Финскa „Прелажење прага: о ’Књижевности и праву на смрт’”.

Крајем 1947. године, Морис Бланшо је објавио текст „Животињско царство духа”, а већ почетком 1948. други текст под насловом „Књижевност и право на смрт”. Ова два текста су сједињена и без било каквих измена објављена 1949. године као закључни есеј у књизи Удео огња. Као заједнички наслов одабран је „Књижевност и право на смрт” и основна питања овога текста су: шта је књижевност? и како је могуће да нешто попут књижевности уопште постоји?  

Текст америчког филозофа Кристофера Финска, „Прелажење прага: о ’Књижевности и праву на смрт’”, није само пажљиво читање Бланшоовог иницијалног есеја, већ и покушај да се покаже како је етичка димензија присутна и у почетној фази Бланшоовог стваралаштва. Разматрајући однос између књижевности и левинасовског има (il y a) Финск отвара могућност да се књижевност посматра као место сусрета са другим (autrui).

Текст „Прелажење прага: о ’Књижевности и праву на смрт’” преузет је из Финскове књиге Language and Relation… that there is language коју је 1996. године објавио Stanford University Press.   

С енглеског превела Тијана Тропин.
Цитате са француског су превели Маја Бајић и Немања Митровић.
Читаo je Александар Божовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи