Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Григориј Соколов

Пратићете снимак са концерта који је чувени руски пијаниста Григориј Соколов одржао 24. августа 1987. године у сали Коларчевог народног универзитета.

Григориј Соколов је рођен 1950. године, а са шеснаест година био је најмлађи добитник прве награде на Међународном такмичењу Чајковски у Москви. Од 1970. године Соколов је био редован гост Београда и важио је за уметника техничке лакоће, убедљивог израза и особених интерпретација.

На почетку емисије чућете Пет фантастичних комада опус 26 из збирке Карневал у Бечу Роберта Шумана, а потпм и комплетан опус Етида број 25 за клавир Фредерика Шопена.

У двенвом листу Борба од 1. септембра 1987. године, критичар Бранка Радовић дала је следећи осврт: „Свих дванаест Шопенових Етида из опуса 25 управо пружају могућност да се искажу сви елементи једне изврсне технике. Но, поред тих несумњивих квалитета совјетског пијанисте, у Етидама је успео да изрази и сопствену емотивност и музикалност које су у ранијим делима остајале потиснуте у име спољашњег бљеска и техничког перфекционизма. Поједине Етиде заустављале су дах брзином темпа, кристалном јасноћом сваког тона у најбржим пасажима, акордима у најтишој динамици. У њима је постојала шира динамичка лепеза, а било је и међудинамичких вредности које у првом делу концерта, такорећи нисмо ни чули. То више није био необуздани и робусни Соколов који уме да замори свирајући стално најјаче, већ пијаниста који и у виртуозном репертоару успева да доспе до финијих предела сопствене личности, досежући и до ауторових дубљих и интимнијих слојева композиције” речи су критичара Бранке Радовић.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи