Читај ми!

Мајстори барока – Жозеф-Ектор Фјокo

Репродукујемо снимак концерта забележеног 19. августа 2023. године у цркви Наше госпе у Обервезелу, у оквиру Фестивала Рајн-вокал, а који смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија. Том приликом наступио је ансамбл Скерци Музикали под уметничким руководством Николе Актена. На репертоару су била дела Жозеф-Ектора Фјока.

Рођен 1703. године у Бриселу, овај аутор и чембалиста прва музичка знања стекао је од оца – познатог венецијанског композитора и виолинисте Пјетра Антонија Фјока. Након очеве смрти, педагошку улогу је преузео његов брат, да би га 1729. године поставио на место свог помоћника у војводској капели. 

Године 1731, Жозеф-Ектора Фјока је пут даље одвео у Антверпен, где је добио место капелмајстора у катедрали Наше госпе – намештење које је до тада држао познати холандски виолиниста и композитор Вилем де Феш. После шест година службе, Фјоко се вратио у свој родни Брисел, где је у катедрали Светог Михаила и Свете Гудуле деловао као хоровођа и композитор духовне музике, до краја живота, 1741. године. 

Опус Жозеф-Ектора Фјока није обиман, али је стилски веома разнолик, и одликује се преплитањем утицаја француске и италијанске школе. Један од примера је утицај Франсоа Купрена, који је нарочито изражен када су у питању Фјокове композиције посвећене чембалу, док се са друге стране, у духовним делима уочава снажно утемељење у стилу Вивалдија и његових сународника. Ипак, оно што је доминантно је Фјокова способност да са изненађујућом кохерентношћу на пољу хармоније и мелодије остварује фузију француске и италијанске естетике, притом остајући доследан свом музичком језику, који га издваја и позиционира међу реномиране композиторе касног барокног периода. 

Ауторка: Саша Тошковић 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи