Читај ми!

Рефлексије

Ивана Кроња: Филмско уметничко стваралаштво Вере Јоцић (1)

У емисији Рефлексије, у четвртак, 15. и петак, 16. августа, можете слушати текст Иване Кроње „Лутка, анимација, документ: филмско уметничко стваралаштво Вере Јоцић (1916–2000)”.

Ивана Кроња анализира уметничку и филмску каријеру ауторке кратких анимираних и документарних филмова Вере Јоцић, сликарке и монтажерке, која се заједно са својим супругом, писцем Љубишом Јоцићем, сматра зачетницом југословенске анимације и лутка-филма. Овај уметнички и брачни пар реализовао је први анимирани и лутка-филм у послератној Југославији, Пионир и Двојка (1949.), који је освојио Златну медаљу за најбољи филм за децу на Филмском фестивалу у Венецији 1950. године. Режирали су више кратких анимираних и документарних филмова, као и друга остварења. Вера Јоцић стварала је у доба успона Београдске школе документарног филма. Самостално је написала и режирала веома значајне и посебне краткометражне документарце Девојке без момака (1963), Апел (1964), Кућа без фасаде (1970), и друге.

Кроња у свом раду настоји да ближе осветли целовиту филмску биографију Вере Јоцић као „засебне ауторке, стваралачке личности на коју треба изнова подсетити као на значајну фигуру домаћег уметничког филма, која заслужује да као жена-ауторка равноправно уђе у национални уметнички филмски канон”.


Текст чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи