Читај ми!

Стваралаштво Кристофа Ернста Фридриха Вајсеа

У другој емисији циклуса који приређујемо поводом 250. годишњице рођења Кристофа Ернста Фридриха Вајсеа, слушаћете дела овог аутора и Андреаса Ромберга.

Упркос богатом инструменталном и сценском опусу, Вајсе је пре свега упамћен као композитор вокалних и вокално-инструменталних жанрова, попут а капела хорова и кантата. Аутор је око тридесет духовних кантата, међу којима се издвајају амбициозна дела за највеће хришћанске празнике, као и више пригодних световних кантата. Његове кантате писане су у свечарском, конзервативном стилу, уз препознатљиву јукстапозицију солистичких нумера савременог израза и полифоних хорова и корала у стилу антико. Музичку јавност Вајсе је придобио већ својим првенцем, свечаном кантатом за обележавање тристагодишњице реформације, 1817. године. Вајсеове кантате нису биле намењене богослужењу, већ су у цркви извођене након службе, попут пасијског концерта. Значајна је сарадња коју је остварио са песником на данском двору, Томасом Тарупом, на чије стихове је компоновао своју Прву ускршњу кантату, из 1821. године. Омеђена са два јубилантна хорска става у Це-дуру, прожета контрапунктском фактором, кантата садржи и лирске и драматске ансамбле, у којима Вајсе редукује оркестар како би акценат ставио на приповест о Христовом страдању коју доносе солисти.

Седам година старији од Вајсеа, немачки композитор Андреас Ромберг градио је своју каријеру у Хамбургу, где је постојала снажна традиција концертног, небогослужбеног извођења духовних вокално-инструменталних кантата. У овом корпусу Ромбергових дела централно место заузима амбициозна кантата Месија, писана на одломке из чувеног истоименог Клопштоковог епа у којем се обрађује тема избављења човечанства од греха. Ромберг је приредио премијеру своје кантате у Хамбургу око 1800. године, а након тога је извршио још једну амбициозну ревизију рукописа.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи