Читај ми!

Имагинарна едиција

Чејни Рајан: Убијање и умирање ради јавног мњења (1)

У оквиру циклуса Трећег програма под називом „Етика рата”, од понедељка 22. до среде, 24. јула, можете слушати текст Чејниja Рајана „Убијање и умирање ради јавног мњења”.

Текст који ћемо емитовати на нашем програму преузет је из часописа за филозофију Conatus који је прошле године објавио број посвећен проблематици етике рата. Уредник зборника и аутор уводне студије, филозоф и етичар Јован Бабић истиче да „етика рата може звучати као немогућа комбинација речи — како оправдати оно што наизглед није могуће оправдати? Рат је prima facie немогуће оправдати. Ипак, ратови су чињеница људске стварности, и они међу нама који имају несрећу да живе у ратним временима — на неки начин то смо сви ми — знају да стварност није само могућност, и да ознака prima facie не помаже у одговору на питање шта мора бити учињено, те да неоправданост не значи немогућност. Морамо разумети да бисмо могли објаснити, а објаснити да бисмо имали валидну процену, посебно када је оно што се дешава важно и има далекосежне последице. Ратови су такви феномени. Живимо усред тих феномена и морамо разумети не само њихову трагичну и често катаклизмичну природу, већ и њихово значење, структуру и логику њиховог функционисања. Требало би да разумемо да рат није нешто што се дешава само другима, нити да је то ствар прошлости. У овом зборнику објављено је тридесет три есеја који истражују рат из различитих углова, понекад са супротстављених становишта, истражујући нека од најинтригантнијих питања ратовања у временима која карактеришу радикалне промене у свету у превирању. Зборник свакако нуди много подстицајних идеја за размишљање о најважнијим аспектима ратовања и његовој широкој феноменологији”.

Полазна тачка у тексту Чејниja Рајана је прва велика америчка војна акција у Европи током Другог светског рата, „Операција Бакља”. Ова акција била је контроверзна јер је америчка војска сматрала да је војно бескорисна, ако не и контрапродуктивна. Ипак, војску је надгласао председник Рузвелт с образложењем да, иако није била војно неопходна, била је политички оправдана. Ово игнорисање војне неопходности изгледа као кршење стандардних правила о легитимности војне силе. По мишљењу аутора, општије питање које се намеће јесте однос између војних и политичких интереса у ратовању и у већем делу рада он управо разматра однос између ове две димензије у рату: војне и политичке. Чејни Рајан показује да је политичка димензија најважнија, као и најпроблематичнија за легитимност рата. Ипак, она се занемарује у стандардним теоријама праведног рата. Напослетку, аутор се враћа на проблеме које је поставила „Операција Бакља”, а посебно на зло које је нането војницима – у име убијања и умирања ради јавног мњења.

Текст је превео Раде Калик.
Уреднице Оливера Нушић и Тања Мијовић.

 

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару