Читај ми!

Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 28. фебруара у Музичком центру у Хелсинкију када су наступили чланови Симфонијског оркестра Финског радија. Дириговао је Николас Колон, а солиста је био Лоренс Пауер који је са овим уметницима премијерно извео Концерт за виолу Магнуса Линдберга. Поред овог остварења на програму су била и дела Сесилије Дамстрем и Јоханеса Брамса. Иначе, овај снимак из серијала Премијум концерти Еурорадија уступљен нам је посредством међународне размене.

На почетку емисије чућете композицију Лед савремене финске композиторке Сесилије Дамстрем, која кроз своја дела, између осталог, представља актуелне, глобалне еколошке теме. Тако је и остварењем Лед ауторка указала на отопљавање као последицу убрзаних климатских промена, рекавши следеће: „Кроз овај комад покушавам да укажем како глобално загревање наше планете и убрзавање колапса екосистема урушавају прелепе снежне и ледене структуре старе милионима година… Кроз сваки такт покушала сам да дочарам како се срце земље бори за њихово постојање“. Композиција Лед настала је 2021. године поводом проглашења финског града Лахтија за Зелену престоницу Европе.

Друга тачка на програму био је Концерт за виолу Магнуса Линдберга у којем је као солиста наступио Лоренс Пауер. Дело је настало ове године, по поруџбини Симфонијског оркестра Финског радија и фондације Каролине Блаберг. Линдбергова намера за писање овог дела била је иницирана жељом да покаже експресивну страну виоле и њен велики потенцијал, а композитор је истакао следеће: „Желео сам да напишем велики концерт за виолу, али сам одлучио да употребим класичан оркестарски састав заснован на дувачким и гудачким инструментима, без секције перкусија, харфи или клавијатурних инструмената. На овај начин наставио сам идеју коју сам развио у Виолинском концерту, у којем сам оркестарски парт обликовао по узору на Моцарта“.

Концерт је заокружен Четвртом симфонијoм у е молу, опус 98 Јоханеса Брамса, из 1884. године, последњом у композиторовом симфонијском опусу, која се убраја међу његова најбоља остварења у овом жанру.

 

Уредница: Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије