Читај ми!

Мајстори барока

Емитујемо остварења Јохана Кунауа.

Сонате за инструменте са диркама интерпретираће оргуљаш Џон Бат, док ће кантате Радују се твоја небеса и Уклоните бриге из срца свога извести вокално-инструментални ансамбл Кинг'с Цонсорт. Солисти су: Дебора Јорк и Маријен Хелгрен, сопрани, Џејмс Боуман, контра-тенор, Џејмс Гилкрист, тенор и Питер Харви, бас.

Рођен 1660. године, овај композитор, оргуљаш и теоретичар музике сматра се важном фигуром позног барокног периода у Немачкој. Још у раном детињству Кунау, је показао склоност ка музици, али и наукама, те су га, препознавши његов потенцијал, родитељи послали у Дрезден на студије. У овом граду је, поред лингвистике, учио композицију као и свирање на инструментима са диркама код бројних реномираних музичара, захваљујући везама свог рођака и композитора на дрезденском двору, Саломона Кругера.
Учење, као и улазак у музичке кругове овог града је прекинула епидемија куге, приморавши га да се 1680. године врати кући. Ипак, убрзо му се отворила прилика да музичко школовање настави у граду Цитау, коју је Кунау прихватио.  Две године касније је завршио студије, и потом уписао права на Универзитету у Лајпцигу, задовољивши и друге амбиције своје личности. У овом периоду пријавио се и за место оргуљаша у угледној лајпцишкој цркви Светог Томе. Ипак, овај покушај прошао безуспешно, али је његов музички таленат тада импресионирао градско веће које га је слушало.
Симултано док је био на Универзитету, постајао је све активнији као композитор и извођач у Лајпцигу, полако градећи име за себе. Тако је, 1684. године, када је место оргуљаша у цркви Светог Томе било поново упражњено, Кунау изабран за ову позицију. Ипак, Јохан Кунау је паралелно почео да се бави адвокатуром. Временом је његова репутација као оргуљаша завидно порасла, што је резултирало да објави бројне збирке композиција намењених инструментима са диркама, у исто време водећи веома успешну адвокатску праксу. Године 1701. је наследио Јохана Шелеа, на месту кантора цркве Светог Томе. Током рада на овој позицији, Кунау је достигао врхунац своје музичке каријере.
Умро је 1722. године, а његов наследник на месту кантора Светог Томе биће његов данас неупоредиво познатији имењак - Јохан Себастијан Бах.


Ауторка: Саша Тошковић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије