Читај ми!

Џез

Најновији албум „Let Them Cook“ француског саксофонисте Емила Паризјена, објављен за издавачку кућу ACT Music.

Саксофониста Емил Паризјен, ушавши у своје четрдесете, је прошао пут од некадашњег великог талента француског џеза до једног од најкреативнијих музичара европске и светске џез сцене. Већ од својих првих албума испољавао је не само свирачку особеност, већ и тежњу да у свом ауторском изразу уклопи фуриозан извођачки приступ са веома комплексним аранжерским идејама у домену пост-бапа. Премда бисмо корене његовог стила могли пронаћи у изразу француског ветерана Мишела Портала, или креативаца са њујоршке џез сцене, Паризјен је успео да постане препознатљив аутор, али и извођач на сопран саксофону особеног стила који комбинује лепе мелодије и џезерску виртуозност.

Емил Паризјен албумом „Let Them Cook“ обележава двадесет година рада са својим основним квартетом. У том погледу очигледна је хемија између чланова квартета, оличена у неочекиваним аранжерским решењима, односно суптилним интеракцијама и финесама, које обогаћују композиције. Упркос дугогдишњој сарадњи, у њиховој музици је предвидивост сведена на минимум, и могуће ју је запазити тек у упечатљивом Паризјеновом фразирању, које не можете помешати са другим сопран саксофонистима на џез сцени. Тек уз повремено коришћење електронике, ово је на нивоу звучности, класичан џез квартет који се ослања на сопствене креативне снаге без продукцијских трикова и који можемо сврстати у сам врх светске понуде акустичног џеза.

 

Аутор: Никола Марковић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије