Читај ми!

Век хармонике – Михал Гајда

Албум „Концерти за хармонику“ Михала Гајде који је 2022. године објавила дискографска кућа ДУКС. Три концерта на овом издању забележена 2017. године, део су докторске дисертације Михала Гајде.

Овај пољски хармоникаш добтник је бројних награда, а издвајају се признања која су му доделили Војводсво Лођ, Музичка академија из Познања, али и Министарство културе Пољске. Гајда је активан и као педагог, а његови ученици освајају висока места на великим националним и међународним такмичењима хармоникаша.

Са албума који је Гајда објавио 2022. године, на почетку емисије слушаћете Концерт за хармонику и гудачки оркестар под називом Опал Ришара Галијана. Аутор је ово дело написао 1994. године и посветио га Жоеу Росију, еминентном француском педагогу и хармоникашу. Овим концертом Галијано повезује Јужну Америку са медитеранским регионом, уједињујући тако танго са елементима нове мизете и балканском музиком.

Следи Класични концерт за хармонику, гудаче и удараљке Бронислава Казимјежа Пшибилског из 1986. године а потом и Концерт за хармонику и камерни оркестар Кшиштофа Олчака. Дело је написано 1989. године и значајно се разликује od претходних композиција које је овај аутор писао за хармонику. Једноставачни концерт заснован је на бројним дисонантним сазвучјима и честим ритмичким променама, а Олчак користи и хроматске секвенце и глисанда, те Концерт за хармонику и камерни оркестар оставља утисак колажа композиционих техника коришћених у другој половини 20. века.


Уредница емисије: Марија Вуковић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије