Читај ми!

Музеј звука – Композиције Вилијама Берда

Можете пратити снимак концерта под називом „Енглески славуј“ који је ансамбл Стиле антико одржао 15. јула прошле године у граду Дери, у Северној Ирској, у оквиру фестивалa ПРОМС.

Иза назива овог концерта крио се програм који су у потпуности испунила дела Вилијама Берда, која су чинила и окосницу последњег албума овог британског ансамбла. Основан 2001. године, вокални ансамбл Стиле антико постао је један од најбољих интерпретатора ренесансне и барокне музике, који је објавио више критички хваљених издања за издавачке куће Хармониа мунди и Дека класикс.

Берд је своју музичку каријеру започео као хориста Вестминстерске опатије, у последњим годинама владавине Хенрија VIII, долазећи у контакт са музичким репертоаром који био заступљен и пре реформације. Док су Хенријеве реформе биле ограничене на религијски живот, током владавине његовог сина Едварда VI и кантерберијског надбискупа Кранмера, реформацијски идеали су почели да прожимају све поре друштвеног живота укључујући и музику. У првим годинама владавине Елизабете I, Берд је радио као оргуљаш катедрале у Линколну. Први показатељ музичког правца којим ће се кретати, пружио је 1575. године када је заједно са Томасом Талисом објавио Cantiones sacrae - збирку мотета заснованих на текстовима на латинском језику и музичком стилу који је био раширен у католичким земљама континенталне Европе. Наиме, упркос репресијама које су биле спровођене током Елизабетине владавине, Берд се никада није одрекао своје католичке вере, већ је деведесетих година 16. века напустио Лондон и преселио се у Есекс, где је наставио да компонује музику за католичке литургије и чак се усудио и да их објави. Три мисе које је, додуше анонимно, публиковао инспирисане су пре свега делима Палестрине, Клеменса нон Папе и других. У овим делима, приметан је нов однос према тексту, а Бердов омиљени поступак јесте наглашавање појединих речи или фраза, стварајући тако могућност да слушалац тумачи њихов значај и значење, вишеструко.

Програм концерта ансамбла Стиле антико који је одржан у граду Дерију у Северној Ирској 15. јула прошле године, осмишљен је тако да покаже различите стране личности Вилијама Берда - послушног дворјанина на протестантском двору, посвећеног верника католичке цркве и утицајног композитора и музичара, који је усмерио наредну генерацију аутора у којој су били Томас Морли, Питер Филипс и Томас Томкинс.


Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару