Читај ми!

Џез

Репродукујемо снимак концерта квартета немачке бубњарке Еве Клесе, одржаног 24. јуна прошле године на фестивалу Jazz Baltica.

Ева Клесе активна је са својим квартетом последњих десетак година, а домаћа публика могла је да се упозна с њеним радом 2017, када је гостовала на Београдском џез фестивалу. Такође, активна је у низу немачких и интернационалних састава. Данас, у својим касним тридесетим, представља један од стубова матичне сцене и улази у најбоље стваралачке године.

На фестивалу Jazz Baltica представила се с квартетом који чине саксофониста Евгениј Ринг, пијаниста Филип Фришкорн и басиста Марк Милбауер. Као ауторка, Ева Клесе захвата у широко поље савременог мејнстрим џеза. У аранжерском смислу се држи џез конвенција у обради тема и распореду соло деоница, с нагласком на упечатљиве, питке основне мелодије и динамички јасно конципиране импровизације. Као бубњарка је одмерена спрам потреба композиције, без жеље да своје бендлидерске привилегије искористи ради продужених солоа или виртуозних наступа. У том смислу, слушаоца ће наизменично заводити деонице на саксофону и клавиру, а Ринг и Фришкорн ће се показати као мелодични импровизатори на нивоу задатка, које краси одговарајући баланс класичне џез виртуозности и динамичких крешенда, с упечатљивим емотивним набојем.

Аутор Никола Марковић.

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?