Читај ми!

Књига за слушање

Дидо Михилсен: Светлије од мене (2)

У емисији Књига за слушање, коју реализујемо у сарадњи са издавачком кућом Клио, од понедељка, 29. априла, до недеље, 26. маја, можете слушати делове романа Дидо Михилсен „Светлије од мене”.

Књижевница Дидо Михилсен (1957) писала је за многе холандске новине и часописе. Њен први роман Светлије од мене, објављен 2019. године, био је номинован за престижну награду „Либрис”, а 2020. је добио Награду холандских књижара. Своје богато новинарско истуство користила је у обликовању три биографске књиге које су постале тиражне и читане и изван граница Холандије. Својим списатељским ангажманом постала је глас жена које су раскинуле са предрасудама и једностраним тумачењима холандско-индонежанског историјског наслеђа.

Роман је заснован на животној причи ауторкине чукунбабе, рођене Индонежанке са острва Јава, која се одупрла суровим законитостима своје касте. У страху од наметнутог брака, упустила се у везу са холандским официром. Кратки суживот двају различитих култура, а поготово њихов болни судар, описани су упечатљиво. Ауторка је помно истражила и користила историјску документацију, не нарушавајући литерарни интегритет и стил.

 

Превела с низоземског Јелица Новаковић-Лопушина.
Читала је Душица Мијатовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара