Читај ми!

Џез

Емитујемо одабране нумере са последњег албума америчког саксофонисте Чарлса Лојда „The Sky Will Still Be There Tomorrow”, објављеног за издавачку кућу Blue Note.

Чарлс Лојд недавно је напунио осамдесет шест година, али и даље свира и снима пуном паром, објављујући неке од својих најбољих албума, када се сагледа његова вишедеценијска каријера. Значајан тренутак у овој етапи његовог стваралаштва је сарадња са пијанистом Џејсоном Мораном на неколико протеклих издања, али и стално мешање у поставама музичара млађе и средње генерације, која доноси свежину и нову динамику особеном свирачком сензибилитету самог Лојда.

Овог пута ветеран се поново опредељује за сарадњу са Мораном, који је, на прагу пете деценије живота, један од најеминитентнијих представника америчког џеза. Врхунску ритам секцију чине басиста Лери Гренадир и бубњар Брајан Блејд, познат и као члан антологијског квартета Вејна Шортера из последње етапе каријере овог саксофонисте. Резултат је чак деведесет минута препознатљиве музике Чарлса Лојда, који на креативне начине изнова освежава стари репертоар и допуњује га покојом новом нумером. Све по чему је овај музичар познат, можемо да чујемо и овде: деликатан спиритуални џез прожет истанчаним лиризмом, Лојдов специфичан прозрачни тон и течне импровизације, као и интуитивну, узбудљиву интеракцију четворице музичара.

Аутор Никола Марковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво