Читај ми!

Путеви прозе

Зоран Пауновић: Боб Дилан – Поетика одметништва (1)

У емисији Путеви прозе, од понедељка 22. до недеље 28. априла, можете слушати делове књиге Зорана Пауновића „Боб Дилан – Поетика одметништва”.

Зоран Пауновић је преводио стихове Боба Дилана и пре него што је овај добио Нобелову награду за књижевност, а своје познавање Дилановог дела и живота – што не иде без страсти, чак и одређеног степена опсесије – Пауновић је преточио у биографију овог великог музичара. Наслов је знаковит: Поетика одметништва.

Иако је готово од самих почетака Дилан био, мање или више, прихваћен, он се, на врло танане начине, супротстављао тој прихваћености као да се бојао да ће га слава, или, наравно, новац, поткупити. Или, боље, као да се бојао да ће самога себе корумпирати и, на тај начин, изгубити слободу. Утолико је наслов у којем се помиње реч "одметништво" веома спретно одабран. Веома прихваћен с једне стране, Дилан је своју прихваћеност прусмеравао ка политичком ангажману, ка борби против недопустивих државних пракси, ка борби за оне чији се глас не чује.

У своме тексту Пауновић хронолошки прати Диланов живот, бирајући епизоде које су овог песника-музичара обликовале, било да је реч о приватним радостима и ломовима, било да је реч о музичким утицајима и уметничким прекретницама. Пауновић, утолико, нуди садржајем богат, а стилски беспрекоран текст.

Чита Гордана Гачић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара