Читај ми!

Нова дискографија

Двоструки албум „Концерти за један живот” са делима Антонија Вивалдија, који су виолиниста Теотим Ланглоа де Сварт и ансамбл Л Консор објавили у фебруару за издавачку кућу Хармониа мунди.

Млади француски уметник Теотим Ланглоа де Сварт, рођен 1995, виолину је почео да свира са само четири године, а прво је похађао Конзерваторијум Монсерат Кабаље у Перпињану. Занимљиво је да је са девет година почео да се интересује за студије барокне виолине, наставивши образовање на Конзерваторијуму у Тулузу а потом и на Екол Нормал де Мизик у Паризу и Париском конзерваторијуму, где се посветио студијама модерне виолине и романтичарском репертоару. Због свог изузетног талента, привукао је пажњу бројних барокних ансамбала, укључујући чувени ансамбл Цветајуће уметности и њиховог диригента и чембалисте Вилијама Кристија, којима се прикључио 2015. године. Де Сварт је убрзо основао и своја два ансамбла: Л Консор, посвећен музици барокне епохе, чије ћемо интерпретације слушати у емисији, и Елуар трио, са којим истражује репертоар француских композитора из 19. и 20. века.

Овај уметник је први барокни виолиниста награђен престижном наградом Виктоар де ла мизик класик 2022, а исте године добио је престижну награду Дијапазон д’Ор за издање године и проглашен је Амбасадором године у избору Европске мреже за рану музику.

Најновији албум Теотима Ланглое де Сварта и ансамбла Л Консор, који носи назив Концерти за један живот, обухвата период од четрдесет година стваралаштва Антонија Вивалдија: од прве транскрибоване арије његовог учитеља Ђованија Легренција, до опроштајне чаконе из Виолинског концерта у Бе дуру. Између ових дела налазе се композиције, првенствено концерти, које је Вивалди посветио бројним интерпретаторима и својим ученицима. Како тврде Де Сварт и музиколог Оливије Фуре, који је сарађивао на овом издању, овим снимцима је заокружена комплетна дискографија Вивалдијеве инструменталне музике која је пронађена до данас.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво