Читај ми!

Сублимне фреквенције

Албум „Ghosts” Хање Рани, који је у октобру 2023. године објавила издавачка кућа Гондвана рекордс.

На трећем студијском солистичком издању ова пољска уметница се поново окренула кантауторском изразу стварајући албум заснован на причама које јој нису превише блиске, али према којима гаји одређену наклоност. Овај албум је, како сама истиче, „прича о животу и смрти, светлу и тами, стварном и имагинарном, покушај да створим своје митолошке приче, оне које би ми помогле да се суочим са страховима, да дубоко зароним у ствари које ме плаше али које ме истовремено подсвесно и привлаче”, истиче Хања Рани.

Инспирацију за текстове и сам назив албума Ghosts добила је током двомесечне резиденције у малом студију у швајцарским планинама, где је радила на саундтреку за документарни филм О Ђакометију. Ранијева је одсела у некадашњем санаторијуму, у области која је некада била веома популарна, а данас обилује бројним напуштеним хотелима у којима, како сами мештани тврде, живе духови којима су чак дали властита имена. Премда је све ово на нивоу локалног веровања и мита, ова тематика је привукла и покренула машту ауторке, која је зашла дубоко у природу овог места и напуштених објеката.

Музички, Хања Рани је остала у свету минималистичког звука и аранжмана, које у основи чине клавир, синтисајзери, њен вокал и сведена електроника. Поред ове пољске уметнице, на албуму суделују и Патрик Вотсон, Олафур Арналдс и Данкан Белами, док је гудачке аранжмане реализовао исландски композитор Виктор Ори Арнасон.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи