Читај ми!

Рефлексије

Здравко Кучинар: Филозофија на Радио Београду. Предавања Артура Либерта 1937–1938

Поводом обележавања стогодишњице Радио Београда, у емисији Рефлексије репризираћемо текст Здравка Кучинара „Филозофија на Радио Београду. Предавања Артура Либерта 1937–1938”.

Оцену да је време од 1936. до 1939. године било златно доба Радио Београда у међуратном раздобљу, потврђује и увођење филозофских садржаја у радијске програме. Идеју о широј заступљености филозофије на тада најутицајнијем медију покренуо је Артур Либерт, немачки филозоф, професор Берлинског универзитета, који је као „неаријевац” 1933. године одстрањен из службе.

Захваљујући познанствима са овдашњим студентима и докторантима, успео је да се запосли на Београдском универзитету као хонорани професор филозофије и педагогије. За свега неколико година колико је боравио у Београду (1939. је напустио Југославију), дао је огроман допринос филозофији и култури уопште. Осим књига и текстова које је објављивао на српском језику, сарађивао је са више иностраних листова и часописа у којима је писао популарно филозофске текстове и чланке о нашој историји, људима и наравима, а основао је и међународно филозофско друштво Philosophia које је деловало од 1936. до 1939. године.

Подржан од стране тадашњег уредника за културне програме, Винка Витезице, Артур Либерт је реализовао циклус филозофских предавања на Радио Београду. Разматрања актуелних филозофских, педагошких и културноисторијских тема била су емитована током 1937. и 1938. године. О његовом изузетном залагању за промовисање српске културе сведоче и многобројна писма којa је слао својим пријатељима. Нажалост, настојања да добије југословенско држављанство нису била успешна па је наша земља изгубила прегаоца који ју је за кратко време задужио важним, али и заборављеним остварењима, пише Здравко Кучинар.

Такође, Кучинар наглашава значај покретања Трећег програма 1965. године (и истоименог часописа 1969) за развој теоријског мишљења код нас. Посебно истиче тематске циклусе Трећег програма о најактуелнијим проблемима филозофије у којима су слушаоци и читаоци добијали информације о свим струјама савремене филозофије, дискусијама и полемикама.

Текст је први пут емитован на нашим таласима 16. априла 2012.

Читао је Александар Божовић.
Уредници емисије Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

 

 

 

 

 

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво