Читај ми!

Имагинарна едиција

Волфганг Шмале: Праксе просветитељства (6)

У овом циклусу, до петка, 5. априла можете слушати део из књиге „Историја модерног просветитељства: Друштвени оријентири у ери глобализма од 19. до 21. века”, чији је аутор немачки историчар Волфганг Шмале.

У складу са општом перспективом своје књиге (тј. читањем просветитељства као глобално успостављеног референтног система друштвене оријентације), Волфгангу Шмале у овом тексту анализира различите праксе просветитељства, указујући на примере аутохтоног просветитељског наслеђа изван Европе, на просторима Јапана, Кине, Индије, Африке, исламског света или Отоманске империје. Према његовом мишљењу, било би одвећ поједностављено уколико би се данашњи глобални поредак напросто сматрао последицом западног културног империјализма, који се обично доводи у везу са просветитељством као својим исходиштем. Другим речима, не мора нужно да произлази да се просветитељство ширило само из Европе у друге делове света, покоравајући их према властитим правилима модернизације. Ипак, Шмале такође наглашава да би приступи проучавању разних ваневропских просветитељстава у XVIII и раном XIX веку, која су у тексту егземпларно приказана, морали да буду знатно проширени како би се проучавање просветитељства у већој мери деокцидентализовало.

У завршном делу текста, Шмале разматра питање у којој мери би за разумевање просветитељства могло да буде корисно ако би се оно посматрало као „аксијално доба”, у смислу који је овом појму приписао Карл Јасперс.

Књигу „Историја модерног просветитељства” објавиће ових дана издавачка кућа „Клио”.

Превод с енглеског: Маја Матић
Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво