Читај ми!

Имагинарна едиција

Волфганг Шмале: Праксе просветитељства (1)

У овом циклусу, до петка, 5. априла можете слушати део из књиге „Историја модерног просветитељства: Друштвени оријентири у ери глобализма од 19. до 21. века”, чији је аутор немачки историчар Волфганг Шмале.

У складу са општом перспективом своје књиге (тј. читањем просветитељства као глобално успостављеног референтног система друштвене оријентације), Волфганг Шмале у овом тексту анализира различите праксе просветитељства, указујући на примере аутохтоног просветитељског наслеђа изван Европе, на просторима Јапана, Кине, Индије, Африке, исламског света или Отоманске империје. Према његовом мишљењу, било би одвећ поједностављено уколико би се данашњи глобални поредак напросто сматрао последицом западног културног империјализма, који се обично доводи у везу са просветитељством као својим исходиштем. Другим речима, не мора нужно да произлази да се просветитељство ширило само из Европе у друге делове света, покоравајући их према властитим правилима модернизације. Ипак, Шмале такође наглашава да би приступи проучавању разних ваневропских просветитељстава у XVIII и раном XIX веку, која су у тексту егземпларно приказана, морали да буду знатно проширени како би се проучавање просветитељства у већој мери деокцидентализовало.

У завршном делу текста, Шмале разматра питање у којој мери би за разумевање просветитељства могло да буде корисно ако би се оно посматрало као „аксијално доба”, у смислу који је овом појму приписао Карл Јасперс.

Књигу „Историја модерног просветитељства” објавиће ових дана издавачка кућа „Клио”.

Превод с енглеског: Маја Матић
Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије