Читај ми!

Жене у музици – Еленор Алберга

Дела савремене британске композиторке Еленор Алберге. Слушаћете вокални циклус Израз душе и Први виолински концерт, а дела ове ауторке обједињена су на албуму насталом у сарадњи Радија Би-Би-Си 3 и Националног оркестра Би-Би-Сија из Велса, који је забележен током пандемије корона вируса фебруара 2021. у дворани Ходинот у Кардифу, а објавила га је енглеска продукцијска кућа Lyrita наредне, 2022. године.

„Никада не могу јасно да одговорим на питање како моја музика звучи, или какав је мој стил”, истакла је Еленор Алберга у интервјуу поводом објављивања овог албума, рекавши следеће: „Две ствари постоје у мом животу – једна се ослања на моје карипско порекло, а оно свакако може да се доведе у везу са тоналитетима и ритмовима у мојој музици, док се други односи на савремену европску музику којој моја дела и припадају. Дакле, музика коју пишем увек израста из та два споја... А да ли желим да људи у њој чују моје такозване идентитете? Не. Моја жеља је да чују добру музику која комуницира и преноси нешто људско... Једно од мојих композиторских 'путовања' односи се на комбиновање свих различитих музичких елемената који чине мој живот”, речи су Еленор Алберге.

Рођена је 1949. године у Кингстону на Јамајци. Њена мајка, која је основала и водила уметничку школу, од најранијег детињства уливала јој је љубав ка музици. Заједно су посећивале концерте и пратиле занимљиве радијске програме испуњене народном и класичном музиком, џезом, али и различитим поджанровима популарне јамајчанске музике као што су ска и реге. Часове клавира похађала је у Јамајчанској школи за музику где је убрзо открила остварења Сергеја Прокофјева, Оливијеа Месијана, а пре свих – Беле Бартока, композитора чија ће дела имати снажан утицај на обликовање њеног потоњег музичког језика.

Године 1968. добила је стипендију за студије клавира и певања на Краљевској музичкој академији у Лондону, а по завршетку образовања почела је активно да наступа као концертна пијанисткиња. Године 1974. била је и једна од финалиста Међународног пијанисткичког такмичења у Дадлију. Након четири године, 1978, постала је чланица Лондонског позоришта за савремену игру, где је радила као пијанисткиња и где је добила идеју и жељу да се и сама опроба у компоновању. Своје прво дело – клавирски квинтет Облаци из 1984. године – компоновала је управо за Лондонско позориште за савремену игру, а након што је окончала сарадњу са њима била је активна као слободна уметница – као пијанисткиња и композиторка. Потом је са виолинистом Томасом Боузом, својим будућим супругом, основала је дуо Double Exposure, за који је компоновала током деведесетих година, а заједно су 2010. основали и Аркадиа фестивал. Наредне деценије, 2020. године постала је чланица Краљевске академије за музику, а 2021. овенчана је и Орденом Британске империје за заслуге у музици.

Опус Еленор Алберге обухвата инструментална, камерна и оркестарска дела, као и остварења за позориште и филм. Она компонује, између осталог, по поруџбинама Промса, Краљевске опере из Ковент гардена и других институција.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво