Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Густав Холст: Планете опус 32

Репродукујемо снимак концерта који су Хор и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије и Женски хор Колегијум музикум, под управом Бојана Суђића, одржали 9. децембра 2006. године. Том приликом, изведена је оркестарска свита Планете опус 32 Густава Холста.

Овај енглески композитор чувену седмоставачну свиту писао је у периоду између 1914. и 1917. године, у време када је у Европи беснео Први светски рат. Идеју за ово дело предложио му је књижевник Клифорд Бакс, који га је заинтересовао за астрологију, током боравка мале групе енглеских уметника на Мајорци у пролеће 1913. године. Од тада се Холст, осим музиком, бавио и проучавањем источњачке филозофије и астрологије, а та интересовања пренео је и у своје најпознатије дело. Ставовима свите је дао називе по планетама Сунчевог система и њиховим одговарајућим астролошким карактерима, тако да је, на пример, Марс доносилац рата, Венера мира, док је Јупитер весник радости, Сатурн старости, Нептун је мистичан, и тако даље.

У музичком смислу, аутор је различите карактере седам планета представио раскошно, обилато користећи хармонске дисонанце и експериментишући са битоналношћу. При том, појава женског хора који се налази ван сцене и пева тихо без речи, била је неуобичајен потез у оркестарским делима тог времена. Према речима музичког критичара Ернеста Њумана, објављеним 1920. у британском недељнику Сандеј тајмс, Холст је овом свитом показао да је један од најоригиналнијих умова тог времена, а композиторове хармонске иновације упоредио је са онима из Жар птице Игора Стравинског или из Пет комада за оркестар Арнолда Шенберга.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару