Читај ми!

Студије и огледи

Бојан Ковачевић: Град као вишеструки оригинал (2)

У емисији Студије и огледи, 7. и 8. марта, можете слушати текст архитекте Бојана Ковачевића „Град као вишеструки оригинал”.

Наслов текста Бојана Ковачевића могао би да изазове недоумицу: "вишеструки оригинал" је оксиморон. Није ли оригинал оно што се одређује управо као јединствено, сингуларно, непоновљиво, те самим тим као оно што не може бити вишеструко? Тим "немогућим" спојем речи, међутим, Ковачевић скреће пажњу на конститутивни парадокс сваког града: у својим историјским, урбанистичким и архитектонским (додали бисмо: и појмовним) слојевима град се увек показује као вишеслојан и вишеструк. Анализирајући пре свега Београд, са "скоковима" у Истанбул, Венецију и Берлин, Ковачевић, заправо, доводи у питање традиционални појам оригинала.

Упечатљив је (и славан) пример Ајa Софије у Истанбулу, која је, с променама владара овога града, мењала и своју архитектонску и своју верску супстанцију. Шта се, онда, може сматрати оригиналним и због чега? Првобитна византијска конструкција би се, здраворазумски, могла смaтрати оригиналом. Али Град није залеђена структура отпорна на проток времена, већ структура која се непрестано мења, те је отомански утицај у толикој мери изменио Аја Софију и толико је дуго трајао да оригинал, схваћен у традиционалном смислу, више не значи оно што је значио у Константинопољу. Или, ако прихватимо језичку игру Бојана Ковачевића, Аја Софија је вишеструки оригинал. Као и сам Истанбул, уосталом. Као, најзад, и Београд којем писац посвећује највећи део свога текста.

Као предложак за текст који емитујемо на таласима Трећег програма, послужило је предавање Бојана Ковачевића одржано у галерији „Корњача” у Београду, фебруара 2023. године.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво